Algemene informatie Portugal

Algemene informatie Portugal

Portugal is het meest westelijk gelegen land in Europa en vormt samen met Spanje, Andorra en Gibraltar het Iberisch schiereiland. De lange kustlijn met zijn prachtige stranden ligt aan de Atlantische Oceaan. Portugal is een zeer geliefd land voor de vakantieganger, mede door zijn veelzijdigheid. Het heeft de zee, vele meren en rivieren, bergen en een groot aantal natuurparken. Zowel de actieve reiziger kan hier volop genieten van de vele mogelijkheden op het water of in de natuur, zoals mountainbiken, raften, duiken en surfen, maar ook de natuurliefhebber kan zijn hart hier ophalen. De natuur verkennen al wandelend of wellicht per paard. Golfterreinen liggen ook her en der door het land.

Advertenties van onze partners

Klimaat in Portugal

Portugal kent verschillende klimaatzones. Zo kent het noorden een continentaal klimaat met koude winters en warme zomers. Het zuiden, de Algarve, heeft een mediterraan klimaat met milde winters en warme zomers. De temperaturen in het binnenland kunnen in de zomer oplopen tot wel 40 graden. De westkust kent een zee klimaat met zachte winters en aangename zomers en het eiland Madeira biedt het hele jaar aangename temperaturen en heeft een mengeling van een subtropisch en mediterraan klimaat.

Bezienswaardigheden & evenementen in Portugal

Overal in het land zijn tal van bezienswaardigheden te vinden die allen een bezoekje waard zijn. In het zuiden 'de Algarve', schijnt vrijwel het hele jaar de zon en bedekken langgerekte stranden en gezellige vissersdorpjes de schitterende kustlijn. De wereldberoemde bedevaartsplaats Fatima is ook zeker een bezoekje waard. Hier trekken jaarlijks duizenden pelgrims naar toe. Het eiland Madeira, welke het bloemeneiland of het eiland van de eeuwige lente wordt genoemd, is een ideale plek voor heerlijke lange wandelingen. Het is altijd genieten met een vakantie op madeira. De hoofdstad Lissabon mag ook zeker niet ontbreken als bezienswaardigheid. Vele volkswijken nemen je mee door een doolhof van straatjes, patio's en steegjes. Deze stad heeft ook vele mooie, oude kerken, toren, kloosters, galerijen en musea. Voorts zijn er nog de vele wijn proeverijen en is er de mogelijkheid om dolfijnen te spotten. In Portugal is ook altijd wel ergens een feest, evenement of markt gaande. Zo zijn er de oogst & bloemenfeesten en heeft ieder dorp zijn eigen Festa, het eren van een lokale heilige.

Steden in Portugal

De hoofdstad van Portugal is Lissabon, de stad met de waarneembare tegenstellingen tussen oud en nieuw. Andere bekende steden zijn Faro met zijn vliegveld, de havenstad Porto, de oudste universiteitsstad Coimbra en het Venetië van Portugal de stad Aveiro, welke is gelegen aan een prachtig binnenmeer.

Eten & Drinken in Portugal

Vanwege de ligging aan zee, vind je bijna overal vis- schaal- en schelpdieren op de menukaart. Er zijn dan ook vele visgerechten te krijgen zoals onder andere Cataplana, een gestoofde mix van krab, garnalen, varkensvlees, kip en bacon. Maar ook sardines, mosselen en inktvis worden op verschillende manieren bereid. Vleesgerechten ontbreken tevens niet op de kaart. Denk aan Coelho Assada, konijn gebraden in kruiden, ui en witte wijn. Een typisch Algarvisch gerecht is Ameijoas na Cataplana, dit is een pangerecht bestaande uit mosselen, worst, ham, knoflook, ui, paprika, peterselie, chilisaus en witte wijn. De wereldberoemde drank van Portugal zijn de wijnen Port en Madeira.

Bevolking van Portugal

Portugal is over het algemeen een dun bevolkt land. Alleen rond en in de grotere steden is de bevolkingsdichtheid hoger. Het overgrote deel van de Portugezen is rooms katholiek en de mensen zijn over het algemeen vriendelijk, beleefd en gemakkelijk in de omgang.